Máte málo času? Zmeňte to!

Času máme všetci rovnako. Potrebujeme sa s ním naučiť hospodáriť.

Dnešná doba nás zavaľuje veľkým množstvom informácií a možností. Moderné technológie nás obklopujú zo všetkých strán. Takto je človek schopný minúť aj niekoľko hodín produkovaním ničoho – len reagovaním na situácie a okolnosti okolo seba.

Presne v tejto schéme sa pohybujú neúspešní ľudia. Minú všetok čas a nijaký iný či nový už akosi nemajú. Veľkú časť času strávia tým, že reagujú na udalosti okolo nich. Slovo reagujú je v tomto prípade veľmi dôležité. Keby sme ho chceli nazvať odborným termínom je to REAKTÍVNA aktivita. Vaše REAGOVANIE pohltí väčšinu vášho voľného času a potom vám nezostane čas na veci, ktoré sú pre vás dôležité…

Opakom reaktivity je PROAKTIVITA. Znamená, že človek začne robiť veci AKTÍVNE. Nie preto, že už musí, ale preto, že sú dôležité. Ak chcete byť proaktívni, musíte nájsť spôsob, ako si vyčleníte čas na tie činnosti, ktoré nie sú súrne, ale sú pre vás prospešné, dôležité. Napríklad na sebarozvoj.

Proaktivita znamená, že teraz začnete robiť činnosť, ktorú nemusíte začať robiť teraz.

Ak chcete byť úspešní, musíte začať konať proaktívne, ináč neuspejete. Znamená to urobiť si analýzu vlastného života. To vôbec nie je jednoduché, ale aspoň sa o to pokúste. Aké chcete dosiahnuť výsledky v pracovnom, rodinnom, zdravotnom a osobnom živote? Tu je dôležité hľadať kategórie, na ktorých vám naozaj záleží.

NIEKTORÍ AUTORI HOVORIA, ŽE AK SA ČINNOSŤ OPAKUJE ASI MESIAC, STANE SA NÁVYKOM.

Tomu dôležitému v jednotlivých oblastiach svojho života nastavte najvyššiu prioritu.

Dávajte si pozor na všetky podnety, ktoré vašu pozornosť odtrhávajú od toho, čo je dôležité pre vás. V práci, živote, rodine, zdraví, relaxácii a v rámci vašich záujmov.

ČAS TOTIŽ MÁME VŠETCI ROVNAKÝ A JE LEN VAŠOU VOĽBOU AKÝM SPÔSOBOM SI HO ZADELÍME. ČAS SA NEDÁ UŠETRIŤ. ČAS JE MOŽNÉ IBA ROZUMNE INVESTOVAŤ…

Viac o téme Vám radi predstavíme na tréningu Ako si nastaviť dobrý Time Management, ktorý nájdete v sekcii Naše tréningy.